Mi a pszichózis?

A lelki zavarok súlyos formáit nevezzük elmezavarnak, latinul pszichózisnak.

A pszichózis állapotában lévő egyén magatartása feltűnően eltér a korábban megszokottól. A beszédének tempója, a hanghordozása, a közlendőinek túl sok vagy túl kevés volta, összefüggéstelensége, a mondanivaló furcsa tartalmai, az egyén mozdulatai, arckifejezése, gesztusainak szokatlanságait hangsúlyozhatják öltözékének rendkívüli különcségei.

A betegeknek megváltozik az érzékelése, mást vesznek észre a világból, mint az egészségesek. Képzelődések / hallucinációk/ jelenhetnek meg. Ezek félelmeket váltanak ki, a félelmek miatt téves meggyőződések alakulnak ki, s ezek összesen feltörő indulatokhoz, szorongáshoz, lehangoltsághoz, mások számára adott helyzetben megdöbbentő viselkedéshez vezetnek.

Az egészségesek ezen meglepődnek, csodálkoznak, esetleg kinevetik, kigúnyolják a betegeket. Sokan félnek tőlük, mások sajnálkoznak. S ez a sokféle reakció legtöbbször tudatlanságból ered.

Manapság nagyon sok ember tisztában van azzal, mit kell tennie pl. láz, hasi görcsök vagy magas vérnyomás esetén. Az sem ritkaság, hogy a szükséges vizsgálatokról is megfelelő ismereteik vannak. A lelki zavarokkal más a helyzet. A depresszió az utóbbi években teljesen elfogadott betegség lett. Az átlag ember a pszichózisokról azonban nagyon keveset vagy éppen semmit nem tud. A társadalom szégyenlősen hárítja ezt a nagy problémát: csak akkor beszélnek róla, ha a média valami tragikus esemény kapcsán szaftosan tálalja

A tudatlanság mindig a téves hiedelmek, az előítéletek melegágya!

A pszichózisoknak sokféle súlyossági formája van. Az enyhébb tünetekkel járó bajok rejtve maradnak nemhogy az idegenek, de a közeli hozzátartozók előtt is. A beteg önmaga vívódik, esetleg titokban fordul szakemberhez, mert fél a megbélyegzéstől /stigmatizáció/. Amikor a szűkebb család előtt kiderül a probléma, ameddig csak lehet, titkolni igyekeznek. Az elmebaj lehetőségét mindenki igyekszik távol tartani, ezért kezdetben csodatévő szerektől, kuruzslóktól vagy speciális vallások szertartásaitól remélnek gyógyulást.

Ha súlyosabbak a betegség tünetei, akkor a laikus is felismeri a pszichózist.